Prawdy i mity o słodzikach.

Najczęściej stosowaną substancją słodzącą jest cukier. Jednak największą wadą cukru jest bardzo duża ilość kalorii. Od pewnego czasu na rynku istnieją substancje, które zastępują cukier. Są różne od naturalnych, po całkowicie chemiczne, takie jak aspartam. Prawda i mity o słodzikach.

 

Słodziki są sztucznymi substancjami słodzącymi.

 

Stosowane są przez osoby chore na cukrzycę (nie stymulują wydzielania insuliny) i dbające o ładny uśmiech (nie powodują próchnicy). Kolejną zaletą jest słodzików jest obniżanie kaloryczności posiłków. Wykazują się niską kalorycznością (o połowę mniej kalorycznie niż cukier).

 

Słodziki, to zła alternatywa dla cukru.

 

Jedną z największych wad słodzików jest metaliczny posmak. Słodziki posiadają m. in. aspartam, suraklozę, acesulfam. Aspartam został odkryty w 1965 roku i wprowadzony do obrotu w USA w 1981 roku. W skład aspartamu wchodzą związki chemiczne takie jak: kwas asparaginowy, metanol i fenyloalanina. Podejrzewany jest o powstawanie wad wrodzonych, cukrzycy, epilepsji, zaburzeń emocjonalnych, raka mózgu, płuc i piersi.

 

Aspartam powoduje zatrucie, a nawet  śmierć.

 

Aspartam nie może być podgrzewany powyżej 100 stopni Celsjusza. Nie powinien być stosowany przez ciężarne kobiety. Znajduje się w produktach takich jak: błyskawiczne dania śniadaniowe, odświeżacze oddechu, gumach do żucia, rozpuszczalnym kakao, deserach, napojach mlecznych, drinkach, rozpuszczalnej kawie, polewach, jogurtach.

 

Aspartam można znaleźć w większości produktów typu light.

 

Dodawane są do słodyczy, pieczywa cukierniczego, produktów mleczarskich i żywności dietetycznej. Innym szkodliwą substancją jest acesulfam, który jest najbardziej niebezpiecznym środkiem słodzącym (uszkadza DNA). Słodziki można kupić w postaci płynnej, sypkiej lub w formie drażetek. Substancje słodzące stosowane w Polsce przed wejściem na rynek przechodzą wiele badań co nie zmienia faktu, że nadal mogą być szkodliwe dla nas i naszego zdrowia.

 

Stosowane na świecie substancji takich jak sacharyny, aspartam i cyklaminianów wywołuje kontrowersje.

 

Spożywanie słodzików w dużej ilości może być szkodliwe. Niektóre badania mówią, że przyczyniają się do otyłości. Warto więc zachować zdrowy rozsądek i nie przekraczać dopuszczalnej dawki słodzików, bądź też zastanowić się czy nie lepiej byłoby je zastąpić naturalnym ksylitolem lub stewią. Wybór należy do WAS.